ReGerOP

Recupero e valorizzazione del germoplasma Olivicolo pugliese

The ReGerOP project aims to increase knowledge and awareness among producers and the community about the importance of each individual olive variety. Fifty new native genotypes at risk of genetic erosion will be traced, characterized and preserved with consequent enrichment of the photographic archive and consequently of the project database. The characterizations (agronomic, morphological, genetic, technological and phytosanitary) aim to know in detail the potential of the genetic resources found and to allow an increase in the diversification of agri-food products of gastronomic and cultural interest also through the creation of an illustrated informative atlas to make the community aware of the Apulian olive heritage.
Partners: Sinagri (capofila); Università di Bari - Dipartimento di bioscienze, biotecnologie e ambiente (Dbba); Università di Bari - Dipartimento di scienze del suolo, della pianta e degli alimenti (Disspa); Università del Salento - Dipartimento di scienze e tecnologie biologiche e ambientali (Disteba); Istituto di bioscienze e biorisorse di Bari (Ibbr-Cnr); Istituto di scienze delle produzioni alimentari di Bari (Ispa-Cnr); Istituto di scienze del patrimonio culturale di Lecce (Ispc-Cnr); Ciheam-Iam Bari, Centro di ricerca, sperimentazione e formazione in agricoltura Basile Caramia (Crsfa); Fondazione ITS Agroalimentare Puglia; Confcooperative Puglia, Coldiretti Puglia; Associazione la Peranzana, Azienda agricola Raguso Antonio; Azienda agricola Rummo Raffaele; Azienda agricola Palmisano Donato; Azienda agricola Longo Donatella
Type: Regionale - PSR Puglia 2014-2022
Start: 26/10/2022
End: 26/10/2025
Amount: Importo totale finanziamento: 1.177.146 euro; Importo finanziamento al CNR-ISPA: 50.132 euro
Leader: NO
Referent: MIRIANA DURANTE